top of page

"Als Belgische organisatie willen we wereldwijd naast onze vervolgde broer en zussen staan die lijden omwille hun geloof in Jezus Christus!"

Lees hieronder een stuk van verhaal van het een broeder uit Nepal

WIE DIENEN WE?: Citaat

Sejun uit Nepal

De tienermonnink die Jezus vond!

Sejun uit Nepal is nog maar vier jaar oud als zijn ouders hem naar India sturen om een boeddhistische monnik te worden. Negen jaar lang bestudeert hij boeddhistische teksten, acht uur per dag. Als hij fouten maakt bij het voordragen, slaat zijn leraar hem met een ijzeren staaf. Nu wordt hij geslagen omdat hij Bijbelstudie doet.

Foto 2.png
WIE DIENEN WE?: Wat we doen

“In de tempel voelde ik dat Boeddha God was”, vertelt Sejun zachtjes. “Maar als de docenten me sloegen, merkte ik dat zij dat zelf niet praktiseerden. Als ze onderwijs gaven over liefde, waarom behandelden ze me dan zo?” Als Sejun dertien is, heeft hij er genoeg van. Hij sluipt de tempel uit en keert terug naar Nepal.

 

Eenmaal thuis ontdekken zijn ouders dat hij niets anders heeft geleerd dan alleen de boeddhistische teksten. Zijn ouders besluiten dat hij helemaal opnieuw moet beginnen met leren. De tiener moet beginnen in de kleuterklas. “Ik schaamde me zo. Ik leerde het alfabet en de cijfers samen met kleine kinderen.”

 

Maar tijdens zijn schooltijd leert Sejun ook over Jezus Christus. En al snel besluit hij naar de kerk te gaan. “Ik vond de mensen in de kerk zo liefdevol, aardig en zorgzaam”, vertelt hij. “Toen ik in de tempel was, kreeg ik nooit liefde en zorg van mijn leraren. Ik zag dat mensen die Jezus liefhadden, ook leerden om anderen lief te hebben en te dienen.”

Doopdienst

Op zijn vijftiende wordt Sejun christen. Hoewel hij in de tempel wel iets had geleerd over zonden, is het idee van vergeving ontvangen nieuw voor hem. “In de Bijbel ontdekte ik dat onze zonden worden vergeven door het bloed van Christus. Wat we ook verkeerd hebben gedaan, Jezus staat klaar om te vergeven.”

Toen Sejun hoorde over een doopdienst benaderde hij de groep met een Bijbel in zijn hand. “Ik wil ook gedoopt worden”, vertelt hij de voorganger. “Wat er ook gebeurt, ik zal Jezus nooit verloochenen. Laat je me er alsjeblieft bij, ik wil vandaag gedoopt worden.”

Niet bang

Als Sejuns familie en vrienden erachter komen dat hij Jezus liefheeft, worden ze boos en maken ze hem belachelijk. Ze kunnen niet uitstaan dat een boeddhistische monnik Jezus volgt en beschouwen dat als zonde. “Ik ben openlijk christen. Ik ben voor niemand bang. Ik laat mensen zeggen wat ze willen zeggen. Toch had ik nooit verwacht dat ik vervolgd zou worden.” Zijn ouders verbieden hem om nog langer naar de kerk en naar school te gaan en ze waarschuwen hem dat hij door Boeddha vervloekt wordt. Uiteindelijk weigeren ze zelfs om nog met Sejun te praten. Op een dag ziet een van Sejuns vier broers dat hij in de Bijbel leest. Hij grist een tentpaal weg en begint Sejun te slaan. “Mijn hart huilde, maar mijn ogen niet”, vertelt Sejun. “Ik voelde zoveel verdriet voor mijn broer.”

kalle-kortelainen-cenlDgUeuW8-unsplash.j

“Wat er ook gebeurt, ik zal Jezus nooit verloochenen.”

Hinderlaag

 Een zusterorganisatie van HVK* ontdekt dat Sejun niet veilig is in zijn huis en helpt hem verhuizen van zijn kleine bergdorpje naar de stad Kathmandu. De medewerker en Sejun ontkomen aan een hinderlaag van zijn broers, doordat een christen uit het dorpje hen waarschuwt. Sejun verblijft nu in een hostel dat gerund wordt door christenen. Van elke gast, christen of niet, wordt verwacht dat hij deelneemt aan Bijbelstudies in de ochtend en avond. “We lezen nu het boek Psalmen. Ik leer veel over God en hoe ik Hem kan aanbidden, zelfs in de moeilijkste situatie. Sejun begeleidt 26 andere gasten bij het memoriseren van Bijbelteksten. Hierdoor groeit zijn geloof. “Zoals ik boeddhistische teksten leerde, leer ik nu Bijbelteksten. Ik probeer een vers per dag te leren.”

Evangelie delen

Het contact met Sejuns moeder is hersteld. Een jaar geleden raakte ze vanaf haar middel verlamd. Iemand uit het dorp zei dat ze het voorbeeld van haar zoon moest volgen en de lokale kerk moest bezoeken. De voorgangers baden voor haar. Na een tijdje is ze helemaal genezen. Sejuns moeder is God dankbaar voor haar genezing en volgt Jezus ook. Sejuns vader, die in Saoedi-Arabië werkt, is hier kwaad over. Drie broers zijn minder vijandig, maar de broer die Sejun sloeg, wil nog steeds niet met hem praten. “Mijn oprechte gebed is dat God de harten van mijn broers en vaders opent zodat zij de waarheid ontdekken en Gods reddende liefde aanvaarden. Sejun is dankbaar voor zijn moeder. “Ze belt me elke week. Ik bid voor haar en zij voor mij.”

"De STEM der Martelaren" 

6 paginas | GRATIS

minimal-mockup-featuring-two-a4-magazine

Wilt u het volledige verhaal lezen? Ontvang nu GRATIS ons maandblad bij u thuis!

Wereldwijd worden christenen gediscrimineerd, gevangen gezet, mishandeld of vermoord omwille van hun geloof in Jezus Christus.  Ook de Bijbel lezen we heel duidelijk dat vervolging een vast onderdeel is van het volgen van de Heere Jezus. Niet voor een enkeling, maar voor iedere christen. (Lees maar eens: Johannes 15:18 - 16:33; Handelingen; 1 Petrus 4:12; 2 Timotheus 3:12; ...)

Natuurlijk is de hevigheid van de vervolging op elke plaats verschillend. Om je een beeld te geven van de landen en gebieden waar vervolging zichtbaar wordt, delen we de onderstaande kaart met je. Dit is echter niet een volledig overzicht! Omdat vervolging hoort bij het volgen van Jezus, komt het overal terug waar christenen zich bevinden. Dat is niet gebonden aan een bepaald aantal landen maar komt overal ter wereld voor.

Wat is vervolging?

kaart.png

Blijf betrokken!

GRATIS MAANDBLAD
Blijf op de hoogte.

STEUN
Help vervolgde christenen met uw gift.

OVER ONS
Ontdek ons werk.

Hebt u nog vragen of opmerkingen?
Contacteer ons dan via dit formulier of via de onderstaande gegevens.

bottom of page